Marka bir işletmenin ürünlerini, rakiplerinden ayıran tanıtıcı işaret olarak tanımlanmaktadır.
Marka olarak seçilen işaretler tercihe göre ürünü çağrıştıran kelimelerden oluşacağı gibi ürünle ilgisi olmayan kelimelerden de oluşabilir.
Ürünü çağrıştıran kelimelerden oluşan markaların, piyasada tanıtımını yapmak ve pazar payı elde etmek nispeten kolaydır fakat benzer kelimelerden oluşan ve taklitlere yönelik markalara karşı korumak son derece zordur. Bu tür markaların büyük çoğunluğu marka hukuku açısından zayıf marka olarak kabul edilirler.
Ürünü çağrıştırmayan kelimelerden oluşan markaların, piyasada tanıtımını yapmak ve pazar payı elde etmek nispeten daha zor olmakla birlikte benzer ve taklit markalara karşı kuvvetlidir.
İlaç sektöründe ki markalar incelendiğinde daha ziyade içindeki etken madde ile tedavisi amaçlanan hastalığı çağrıştıran kelimelerden oluştukları gözlenmektedir. İş bu durumda aynı tedaviye yönelik ilaçların markalarının benzer olmasını doğurmaktadır.
İlaç sektöründe benzer markalar, marka tecavüzleri sık gözlenen fiili bir gerçekliktir.
İlaç markalarında genel marka benzerliği, taklidi kavramlarını uygulamak mümkün olamamaktadır.
İlaç markaları açısından farklı bir uygulama ve hukuk oluşmuştur.
İlaç markalarının benzer olması ve tüketicilere (hastalara), Doktor ve Eczacılar aracılığıyla satılması markaların benzerliğine bir nevi tolerans nedeni olarak sunulmaktadır.
Söz konu Yargıtay Yorumu, genel itibariyle mantıklı kabul edilse de Danışmanlık ve Patent Büromuzun kurucusu Marka ve Patent Vekili Avukat Murat ELTUTAN’ın hukuksal mücadelesini yaptığı üzere Yargıtay’ın görüşü her olaya ve markaya uymamaktadır.
Özellikle, etkin madde ve hastalık isminden oluşmayan ilaç markalarında ve hastalar tarafından Doktor önerisi , reçeteye gerek duyulmaksızın alınan ilaçların (Örneğin: aspirin , augmentin, aferin, talcid, vicks..vb) benzerine karşı tolerans tanınmaması gerekir.
Yargıtay’ın genel uygulama ve içtihadının bu tür ilaç markalarına uygulanması marka tecavüzcüsünün ödüllendirilmesiyle eş değerdedir.
Diğer yandan markalarda kullanılan “renkler, sloganlar, logolar, şekillerde” çoğu zaman büyük benzerlik arz etmektedir. Bu durum markaların karışmasına sebebiyet verdiği gibi üretici firmaların aynı sanılmasına sebebiyet vermektedir.
Ülkemizde yayın olan bir ihtilafta özellikle yurtdışı kökenli ilaç markalarının Türkiye’de marka tescillerinin başka firmalarca tescil edilmesidir bu durum özellikle global bazda tanınmayan ama bölgesel bazda tanınan ilaç markaları için tercih edilmektedir.
Patent & Danışmanlık Ofisimiz, tescil ve hukuk alanında edindiği bilgi birikimi ve deneyimle hizmet vermektedir.
Tweet